ALKEV Öğrencileri Galata Mevlevihanesi’nde – Ocak 2020

“Ay doğmuyorsa yüzüne,
Güneş vurmuyorsa pencerene,
Kabahati, ne güneşte ne ayda ara
Gözlerindeki perdeyi arala”
Mevlana

ALKEV Anadolu ve Fen Lisesi 10. sınıf öğrencilerimiz ile Türk Dili ve Edebiyatı dersi kapsamında işlediğimiz Tasavvuf edebiyatı, Mevlevilik inanışı ve felsefesini yerinde deneyimleyerek öğrenmek amacıyla 2 Ocak 2020 Perşembe günü İstanbul’un ilk mevlevihanesi olan “ Galata Mevlevihanesi”ne bir gezi gerçekleştirdik.

Öğrencilerimiz bu gezi esnasında, hem Tasavvuf edebiyatının temsilcisi, Mevlevilik geleneğinin öncüsü Mevlana ve eseri “Mesnevi” hakkında bilgi sahibi oldular hem de Galata Mevlevihanesi’nin şeyhlerinden olan, Divan edebiyatımızın son büyük şairi Şeyh Galip’in hayatı ve tasavvuf felsefesini yansıtan ünlü eseri “Hüsn ü Aşk” hakkında önemli bilgiler edindiler.

Gezide ayrıca yüzyıllar boyunca bilimi, musikiyi, güzel sanatları ve edebiyatı bir arada barındıran mevlevîhanelerin Türk kültürüne ve edebiyatına olan etkilerini de irdeleyen öğrencilerimiz, Mevlevihane’nin semahane, derviş hücreleri, şeyh dairesi,  mutfak ve türbelerden oluşan farklı bölümlerini de gezme ve gözlemleme fırsatını yakaladılar.