Anadolu Lisesi Aşiyan Müzesinde – Mayıs 2017

ALKEV Özel Anadolu Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı Zümresi olarak Aşiyan (Tevfik Fikret’in Evi) Müzesi gezimizi bu yıl 11 Mayıs 2017 Perşembe günü Anadolu Lisesi 11. Sınıf öğrencilerimizle birlikte gerçekleştirdik.

Aşiyan Müzesi, 11. sınıf Türk Edebiyatı dersimizin müfredatında yer alan Serveti Fünun Edebiyatının en önemli isimlerinden biri olan Tevfik Fikret’in kendi tasarlayıp yaptığı evi olmakla birlikte günümüzde de bir edebiyat müzesi olarak edebiyatseverlere ev sahipliği yapıyor. Edebiyat derslerimizde öğrendiğimiz Servet-i Fünun Edebiyatının kazanımlarından yola çıkarak gerçekleştirdiğimiz gezimizde öğrencilerimiz değerli şair Tevfik Fikret’in eşyaları dışında Namık Kemal, Şair-i Azam Abdülhak Hamid Tarhan, Recaizade Mahmut Ekrem, Halit Ziya Uşaklıgil, Cenab Şahabettin, Mehmet Rauf, Hüseyin Cahit Yalçın, Ali Ekrem Bolayır, Nigar Hanım gibi Tanzimat Edebiyatı ile özellikle Servet-i Fünûn Döneminin önemli sanatçılarının eşyalarını da gözlemleyip bu edebiyat dolu havayı büyük bir zevkle solumuş oldular.

Derslerimizde önemle üzerinde durduğumuz Tevfik Fikret’in “SİS” şiirini müzede bulunan “Sis” tablosu önünde yeniden dinleyen ve tabloda sisler arasına gizlenmiş olan İstanbul siluetini gördüklerinde şaşkınlıklarını gizleyemeyen öğrencilerimiz ayrıca müzenin sahip olduğu manzaraya da hayran kaldılar.

Öğrencilerimiz derslerde edindikleri kazanımları müzeyi gezerken yeniden dinleyerek ve o atmosfer içerisinde görsel olarak da yaşayarak pekiştirmiş oldular.