Kesirlerle Çarpma İşlemi Modellemesi – Ocak 2019

ALKEV Özel Okulları 6. Sınıf öğrencileri matematik dersinde kesirlerle çarpma işlemini modelleyerek somutlaştırdılar. Farklı kesir birimlerine uygun asetat kağıtları modelleri hazırlandı.  Farklılaştırma çalışmasına örnek olması için her öğrenci istediği iki kesir modelini asetat modelleri arasından seçtiler. Tahtaya yansıtılan yönergedeki adımları takip ederek iki farklı kesrin çarpımını asetat kağıtları üzerinde modellediler, modellerini ve kesir modellerin matematiksel karşılıklarını etkinlik kağıdına aldılar. Çarpma işleminin sonucunu modelledikten sonra işlemin matematik cümlesini de etkinlik kağıdına alarak çarpma işlemini soyuttan somuta taşımış oldular. Her bir öğrencinin kesir birimleri farklı olduğu için birbirinden farklı bir çok sonuç elde ettiler. Her öğrenci diğer kesir modellemelerini inceleme fırsatı buldu.