Robert Bosch Destekli Okul Projemiz – Nisan 2014

Özel ALKEV Anadolu Lisesi ve Ortaokulu  –  Gesamtschule HORST ortak projesi

“GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE ÇOCUK OYUNLARI”

“Türk – Alman Öğrenci Değişimi” Türkiye ve Almanya’daki öğrencilere diğer ülkeyi daha iyi tanıma ve yeni ilişkiler kurma olanağı sağlamak amacıyla yapılmaktadır. Öğrencilerin kendi fikirleri ve ilgi alanları temelinde birlikte bir proje oluşturmaları beklenmektedir. Bu şekilde başka dünyalara dolaysız bir bakış kazanabilir, kalıcı bağlantılar kurabilir ve yeni ilhamlar alabilirler” fikrinden hareketle Özel ALKEV Anadolu Lisesi Hazırlık Sınıfı ve Özel ALKEV Ortaokulu 7. Sınıf öğrencilerinin katılımıyla Almanya’nın Gelsenkirchen şehrindeki Gesamtschule Horst okulu ile “Geçmişten günümüze çocuk oyunları” adlı bir proje başlatılmıştır. Bu proje Robert Bosch Vakfı ve Büyükçekmece-Gelsenkirchen Kardeş Şehir Destekleme Derneğinin de destekleriyle yürütülmektedir.

Değişim programının ilk ayağı olan Alman öğrencilerin okulumuzu ziyareti 31.03.2014-05.04.2014 tarihleri arasında gerçekleştirilmektedir. Öğrenciler öncelikle iki gün boyunca bu proje için oynanacak oyunları seçerek yönergelerini oluşturmuşlardır. Daha sonra Türk ve Alman öğrenciler bu oyunları beraberce oynayıp denemişlerdir. Bugün (03.04.2014) ise okulumuz öğrencilerine bir oyun günü hazırlayarak önce oyunları oynatmış, daha sonra da bu oyunlarla ilgili hazırladıkları geri bildirim formlarını dağıtarak cevaplamalarını istemişlerdir. Oynanan oyunların arasında yakan top, halat çekme, yağ satarım, lastik atlama gibi günümüz ve geçmişte oynanan çocuk oyunları yer almaktadır. Öğrencilerin bu proje kapsamında kazandıkları uluslararası değişim deneyimleri kişilik gelişimlerini ve daha sonraki yaşantılarını da belirlemektedir. Aynı zamanda bu tür projeler dilsel yetileri geliştirmeye, özellikle kültürlerarası ilişkilerde yetkinleşmeye yarar sağlamaktadır ve bunun etkileri daha sonraki meslek seçimlerinde de görülebilmektedir.