4. Sınıflar Ankara’daydı – Nisan 2015

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutladık. Bavullarımızı hazırladık ve 24 Nisan 2015 sabahı 06:00’da Ankara’ya doğru yola çıktık. İçimizde bir heyecan, Ata’nın huzuruna çıkmanın verdiği gururla ilk durağımız olan Anıtkabir’e vardık. Çanakkale Savaşı’nın yüzüncü yıl konsepti ile Anıtkabir’de resmi törenimizi yaptık. Minik yüreklerimiz yerinden çıkacak gibiydi. Kurtuluş Savaş’ı Müzesi’ni gezip Anıtkabir ziyaretini sonlandırdık.

Ankara gezisinin ikinci gününe sabah erkenden başladık. Etnografya Müzesi’nde Atatürk’ün na’şının 15 yıl kaldığı alanı gördük, yine aynı müze içinde Türk kültürüne ait çeşitli eserleri görüp, tanıma fırsatı bulduk. Çok şanslıydık… Pembe Köşk’te yılda sadece iki kez ziyarete açılan, İnönü Ailesine ait cumhuriyetin kuruluş yıllarından kalan anıları taşıyan eşyaları gördük. Ayrıca İsmet İnönü’nün kızı Özden Toker ile özel bir sohbet gerçekleştirdik. Tüm sorularımıza içtenlikle cevap verip, Ata’mızı ve babasına ait pek çok detayı öğrenme fırsatı bulduk.

Gezimizin üçüncü günü: ilk kurulan meclis ile günümüzdeki meclis arasındaki fiziki farkları yerinde inceleme fırsatı bulduk. Mustafa Kemal Paşa’nın 23 Nisan 1920 tarihinde kurduğu birinci mecliste vekiller otursun diye okullardan sıra getirtip, Kurtuluş Mücadelesini nasıl ve hangi koşullarda kazandığımızı anladık. Çankaya Köşkü’nü de gezip Ata’mıza ait pek çok kişisel eşyanın sergilendiği Cumhurbaşkanlığı Atatürk Müze Evi’ni de ziyaret etme şansı bulduk. Anadolu Medeniyetleri Müze’sinde geçmişe ait tarihi kalıntılar, ilk insanların kullandığı aletleri gördük.

MTA Tabiat Tarih Müzesi’nde dünyamız ile ilgili simülasyonlar izleyip, pek çok hayvan ve bitki türüne ait fosil ve model örnekleri gördük. Üç günün sonunda İstanbul’a doğru yola çıkarken, unutulmaz ve dolu dolu bir gezi deneyimine sahip olduğumuzu fark ettik.