MENÜ

11 Mart 2019 Pazartesi Paylaşımı “Dikkat ve Konsantrasyon Mucizesi”

Dikkat ve Konsantrasyon Mucizesi

Günümüzde güçlü bir dikkat ve konsantrasyon yeteneği giderek daha fazla önem kazanmaktadır. Çünkü yaptıkları işe veya çalıştıkları konuya gerçekten iyi konsantre olabilenler; daha kısa zamanda, daha çok konuyu, daha etkili bir biçimde öğrenebilmekte ya da sorunu çözebilmektedirler. Dikkat ve konsantrasyon yeteneği, başarıya ulaşmak isteyenlerin vazgeçemeyeceği bir özelliktir.

Dikkat nedir? Bir hedefe yönelik bilinçli ve yoğun algıya dikkat denir. Konsantrasyon nedir? Bir konuya zihinsel olarak belli bir süre odaklanabilmektir. Diğer bir deyişle konsantrasyon, herhangi bir işi yaparken o işe kendini tamamen verebilme ve bunu iş bitimine kadar sürdürebilme yeteneğidir.

Etkili ve verimli bir biçimde çalışma ve öğrenmenin ön koşullarından biri de uyanıklık, dikkat ve konsantrasyondur. Hatta William Mahheus, ‘’Başarının ilk kuralı konsantrasyondur. Bütün enerjiyi bir noktaya yönlendirip etrafa bakmadan o noktaya kilitlenmek gerekir.’’ derken konsantrasyonu başarının ilk şartı olarak görmektedir.

Gelmiş geçmiş tüm zamanların en büyük dâhilerinden olan Leonardo Da Vinci’nin göz kamaştıran başarıları ve becerilerinin temel nedeni o an yaptığı işe tümüyle konsantre olabilmesiydi. Akılda tutma yeteneğini de herkesi şaşırtacak derecede geliştirmiş olan Da Vinci, ‘’Öğrendiklerimizi niçin belleğimizde tutamıyoruz?’’ sorusuna şöyle cevap veriyor: ‘’Ortalama bir insan görmeden bakmakta, duymadan dinlemekte, hissetmeden dokunmakta, tat almadan yemekte, fiziki bilince ulaşmadan hareket etmekte, koku almadan nefes almakta ve düşünmeden konuşmaktadır.

Verimli bir öğrenmenin ancak beş duyunun çok iyi kullanılmasıyla mümkün olabileceğini tespit etmiş olan Leonardo Da Vinci, duyularını çok iyi kullanıyordu. Onunla ilgili şunlar söylenirdi: ‘’O yaptığı iş ne olursa olsun bütün duygularını o işe odaklıyordu. Resim yaparken o kadar yoğunlaşırdı ki adeta resmin dışında hiçbir şeyi görmez, duymaz ve hissetmezdi. Kitap okurken gözlerini olabildiği kadar açar, zihnindeki bütün hayalleri durdurur ve beyninin tümüyle okuduğu yazıya odaklardı. Müzik dinleyeceği zaman da müziğin verdiği zevki iliklerine kadar hissederdi.’’ Leonardo Da Vinci’nin göz kamaştıran başarı ve becerilerinin temel nedeni, o an yaptığı işe bütünüyle konsantre olabilmesiydi. Çünkü başarı için konsantrasyon çok önemlidir. Her insan büyük bir iç potansiyele sahiptir. Ancak herkes bu potansiyelden konsantre olabildiği ölçüde yararlanabilir. Beyni tek bir konuya yoğunlaştırmak beyin gücünün açığa çıkmasını sağlar. Beyninizi bir şeye tam olarak konsantre edebildiğiniz anda bilinç ve bilinçaltının gücü birleşir ve hedefe yönelir. İlgi neredeyse, enerji oraya akar. Konsantrasyon ilginin dolayısıyla enerjinin tek bir noktaya odaklanmasıyla sağlanır.

Ders çalışırken çabuk sıkılmak, dinlerken veya okurken farkında olmadan hayal kurmak, çalışılan yerleri yeri geldiğinde hatırlayamamak, dikkatsizlik sebebiyle hata yapmak, aldığımız kişisel kararları uygulayamamak, büyük ölçüde dikkat yetersizliği ve yeterince konsantre olamamaktan kaynaklanır.

Kaynak: Dikkat ve Konsantrasyon Mucizesi