16 Nisan 2018 Pazartesi Paylaşımı “Araştırma: Yeşil Alanlar Çocukları Daha Zeki Yapıyor”

Araştırma: Yeşil Alanlar Çocukları Daha Zeki Yapıyor

Amerika, Los Angeles’da yaşadığım dönemde gazetecilik yaparken öğrencilerinin neredeyse beşte birinin astım olduğu Long Beach yakınlarındaki bir okul hakkında haber yapmıştım. Okulun talihsiz coğrafyasının bunda payı büyüktü. Okulunda bulunduğu yerden her saat başı yaklaşık 500 kamyon geçiyordu ve o dönemde sonuçları açıklanan bir araştırmaya göre bölgedeki çocukluk astımı vakalarının en az yüzde 9’u kara yolu trafiğine atfediliyordu.

Okulun civarındaki bazen çürük, bazen kauçuk kokan hava, normal elementel karbon seviyesinin iki katını içeriyordu ki bu, dizel partiküllerinin bir göstergesiydi.

Astım, hava kirliliğine maruz kalmayla ilişkili sağlık sorunlarından birisidir. Bütün gün egzoz solumak aynı zamanda felçten erken ölüme kadar pek çok şeye sebep olabiliyor.

Diğer taraftan doğada zaman geçirmek, hem çocuklar hem de yetişkinler için daha iyi zihinsel sağlık, dikkat ve ruh haliyle bağlantılı. 2015 yılında sonuçları açıklanan bir çalışmaya göre yeşil alanlar çocuklardaki bilişsel gelişimi artırıyor. Bunun bir sebebi de beyinlerini hava kirleticilerden koruması.

Barselona’daki 2.623 okul çocuğu üzerinde yapılan geniş çalışmada, araştırmacılar önce çocukların evlerinin etrafında, okul yolları boyunca ve okulların etrafında var olan yeşilliğin miktarını değerlendirdi. Ardından bir dizi kelime ve sayı testi kullanarak çocukların işler belleklerini ve dikkat sürelerini ölçtüler. Okullarının çevresinde daha fazla yeşil alan bulunan çocukların işler bellekleri ve dikkatleri bir yıl boyunca daha fazla ilerleme gösterdi. Bu bulgu, çocukların sosyoekonomik durumları değiştiğinde de geçerliydi. (Okula ulaşımdaki ve evdeki yeşil alanlarla bağlantı ise bu kadar güçlü değildi.) Doğal bitki örtüsü okulların çevresindeki elementel karbonu emmekle kalmıyor, yeşil alanlar aynı zamanda şehrin gürültüsünü ve stresini azaltırken egzersiz olanaklarını da artırıyor.

Dünya nüfusunun yarıdan fazlası şehirlerde yaşıyor. Dolayısıyla ormanın ortasında bir okula gitmek her çocuk için mümkün değil. Yine de araştırma bize önemli bir şey söylüyor: Okul ortamlarını tasarlarken ya da çevreyle ilgili yasal düzenlemeler yaparken yeşil alanlar önemli bir faktör olarak görülebilir.

Kaynak: The Atlantic