MENÜ

19 Mart 2018 Pazartesi Paylaşımı “İşte Başarının Anahtarları: Tarihteki Üstatlardan 3 Öğüt”

İşte Başarının Anahtarları: Tarihteki Üstatlardan 3 Öğüt

Girişimcilerin kendilerine özgül bir yol ve sistem yaratarak başarıya ulaştıkları artık bir sır değil. Günümüzde, bazı girişimcilerin standart modellerin dışına çıkmış önderler olduğunu görebiliyoruz. Eğer siz de alışılmadık bir şeyin peşine düştüyseniz o yolda devam etmenizin hiçbir sakıncası olmadığını bilmelisiniz. Tarihte iz bırakmış ünlü kişilerin ulaştıkları muhteşem başarıları hepimiz biliriz. Bu üstatlar zorlu çıraklık dönemlerinden geçmiş, kendi sistemlerini yaratmış ve bu sayede zirveye yükselmişlerdir. Eminim bir yaratıcı olarak sizin de tarihteki o efsanelerle ortak birçok yönünüz vardır. Her şey  doğru bir bakış açısı oluşturmak ve iç kabuğunuzun dışına çıkabilmekle başlar. Aşağıda, tarihteki üç efsane kişilikten alınan özlü sözleri ve bunlardan yararlanarak kendi bakış açınızı nasıl değiştirebileceğiniz ve girişiminize nasıl uyarlayabileceğiniz hakkındaki önerileri bulabilirsiniz.

1.Ders: Meraklı olun ve her şeyi sorgulayın. 
“Bir şeyi neden sorguladığınızı hiç düşünmeyin, sadece soru sormaya devam edin. Cevaplayamadığınız şeyleri sorun etmeyin ve bilemeyeceğiniz şeyleri de açıklamaya kalkışmayın. Merak kendi kendisinin nedenidir. Her gün biraz daha fazla şeyi anlamaya çalışın.” — Albert Einstein

Çevremizde bulunan insanların her zaman kendi doğruları vardır. Başarı hakkındaki kendi düşüncelerini bize yansıtırlar. Bazen de, bilinçsiz de olsa bizi hiç gitmeyeceğimiz bir yola yönlendirebilirler.

Bu nedenle, sadece kendi iç sesimize güvenmemiz çok önemlidir. Kendimizi yeterince büyümüş ve olgunlaşmış olarak görsek bile içimizdeki meraklı çocuk sesini dinlememiz hayati bir önem taşır. İçimizde uyanan merakı sorgulayamazsak yaratıcılığı, yenilikçiliği ve fikirleri hayata geçirmemiz mümkün olabilir mi?

2.Ders: Kendinize Hükmedin. 
“Hiçbir ustalık, insanın kendine hükmedebilmesi kadar önemli değildir.”   — Leonardo Da Vinci

Günümüz dünyasında, dikkatimizin dağılmasına neden olacak ve harekete geçerek büyük bir başarıya ulaşmamızı engelleyecek çok fazla konu vardır.

Sosyal medya, eğlence, arkadaşlar, aile, vs. gibi tüm bu unsurlar hepimizin hayatında yer alıyor.  Bunların hepsi kötü değil tabii. Ama en verimli olmamız gereken dönemlerde kendimizi kontrol edebilmemiz gerekir. Zaman en değerli kaynağımızdır ve dikkatimizi dağıtabilecek unsurlar yüzünden onu boşa harcayamayız.

Hayatımızda can sıkıntısının baş gösterdiği zamanlarda bunları zararlı değil, yararlı olduğunu düşünürüz. Can sıkıntısına hükmedebilirsek kendimizi içsel olarak güçlendirecek bir fırsat yaratmış oluruz.

Öz disiplin sanatını öğrenebilirsek zaman içerisinde projelerimizin, günlerimizin ve yaşamımızın amaç ve değer kazandığını görürüz.

3.Ders: Çıraklığın gerçek değeri.
“Bana bir şey söylersen unuturum. Bir şey öğretirsen hatırlarım. Birlikte çalışırsak öğrenirim” — Benjamin Franklin

Çıraklığın ne olduğunu bilirdim. Ama ne kadar önemli bir şey olduğunu bugüne kadar hiç anlamamıştım. Bugünün ve geleceğin girişimcileri için hayatlarının sanatını öğrenebilmek adına mutlaka yaşamaları gereken bir süreç bu.

Kendinize sizin seçtiğiniz yoldan daha önce geçmiş olan bir rehber bulmanızın ne kadar önemli olduğunu daha önce de sık sık söylemiştim. Bu kişi, birlikte çalışarak öğrenebileceğiniz ve sizin ulaşmak istediğiniz başarıyı nasıl elde ettiğine şahit olabileceğiniz biri olmalı.

Bu süreci atlamak, üstün körü geçiştirmek veya önemsememek hiç de akıllıca olmayacaktır. Zira en değerli deneyim ve bilgileri bu yolla edinebilirsiniz.

Ne kadar başarılı olursanız olun, bir girişimci olarak öğrenmekten, olgunlaşmaktan ve farklı olmayı sürdürmekten asla vazgeçmemelisiniz.

 

Kaynak: İşte Başarının Anahtarları: Tarihteki Üstatlardan 3 Öğüt