“100. Yılda 100 Etkinlik“ Atatürk ve Geometri – Ekim 2023

Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, Türk eğitim sistemini yeniden şekillendirmek ve ülkeyi modernleştirmek için çeşitli reformlar gerçekleştirmiştir. Özellikle geometri bu reformlardan biri olan Türk Harf Devrimi sırasında önemli bir rol oynamıştır. Atatürk, Türk alfabesini Latin alfabesiyle değiştirirken geometri terimlerinin Latin harf sistemi ile uyumlu hale getirilmesini sağlamıştır. Bu eğitimde ve bilimde dönüşümü kolaylaştırmıştır. Ayrıca Atatürk’ün eğitim reformları, matematik ve geometri eğitimine büyük önem verdiğini gösterir. O, Türk gençliğinin bilim ve teknoloji alanlarında yetişmesini teşvik etmiştir. Geometri mantıklı düşünme, analitik becerileri geliştirme ve problem çözme yetenekleri açısından önemli bir ders olarak kabul edilmiştir. Onun önderliğindeki Türkiye modern bir eğitim sistemi oluşturarak geometri ve diğer bilim dallarında ilerlemiştir.

Cumhuriyet’imizin 100. yılında farkındalık yaratmak amacıyla 7. sınıf öğrencilerimizden Elif Serra Y. ve Cem Onur A., 5. sınıf öğrencilerimize Atatürk’ün “Geometri” kitabını kullanarak bir sunum yapmışlardır. Sunumlarında geometrik kavramların eski dilde söyleniş ve kullanım zorlukları üzerinde durup Atatürk’ün bizzat Türkçeleştirdiği kavramları tanıtmışlardır.