MENÜ

30 Mart Pazartesi Paylaşımı “Koronavirüs Günlerinde Kaygı ve Stresle Nasıl Başa Çıkabiliriz?”

Koronavirüs Günlerinde Kaygı ve Stresle Nasıl Başa Çıkabiliriz?

Panik, korku ve huzursuzluk. Son günlerde ülke ve dünya gündeminde yaşanan koronavirüs pandemisi nedeniyle birçoğumuzun baş etmek durumunda kaldığı duygular…

Bu çok normal çünkü çoğumuz için, tehdit hâlâ belirsiz. Virüse maruz kalıp kalamayacağımızı bilmiyoruz, maruz kalırsak hasta olup olmayacağımızı da bilmiyoruz.

Tüm bu cevapsız sorular da doğal olarak kaygılarımızı besliyor ve bizi çaresiz, güçsüz, bunalmış hissettiriyor. Tüm bunları yönetmenin de tek yolu ise eyleme geçmek ve kontrolü tekrar ele almak.

Kaygı ve Stres Süreci İle Baş Edebilmek İçin Bazı İpuçları

Fiziksel sağlığımızı korumak için ne yapmamız gerektiği biliyoruz. Doğru bilgilere erişmek, hijyen kurallarına riayet etmek, sosyal izolasyon sağlamak ve herhangi bir semptom gelişirse tıbbi yardım almak.

Ama tüm bunlar kadar bu süreçte ruh sağlığımızı da korumamız önemli, bazı ipuçları…

Bilmediklerinize değil, bildiklerinize odaklanın:

Kaygınız hayal gücünüzü ele almadan siz gerçeklere odaklanın. Belki hasta olup olmayacağınızı bilemiyorsunuz ancak yine de bu hastalığa yakalanan kişilerin çoğunun küçük ve yönetilebilir semptomları olduğunu biliyorsunuz.

Krizin ne zaman biteceğini bilmiyor olsanız bile aşılar ve tedaviler bulmak için yarışan bilim ordusunun eşi görülmemiş bir küresel iş birliği içinde olduğunu biliyorsunuz. Başka bölgelerde yaşayan sevdiklerinizi ne zaman göreceğinizi bilmeseniz bile onlarla görüntülü sohbet edebileceğinizi ve bağlantıda kalabileceğinizi biliyorsunuz.

Kontrol edebildiğiniz şeylere odaklanın:

Olan bitenden bunalmış ve her şey kontrolünüz dışındaymış gibi hissediyorsanız kontrolünüzde olan şeyleri düşünmeye başlayın.

Örneğin markette diğer alışveriş yapanların ellerini yıkayıp yıkamadığını kontrol edemezsiniz ancak kendi ellerinizin çevre ile olan temasını kontrol edebilirsiniz.

Yapamadığınızın aksine ne yapabileceğinize odaklanın:

Kendini güçsüz hissettiğinizde yapamayacağınız eylemler yerine yapabileceklerinizi bulmaya odaklanın. Örneğin bir ebeveynseniz ve çocuklarınızın stresli ve endişeli hissetmesini istemiyorsanız ancak sürekli onları meşgul etme çabası da sizi daha çok tüketmeye başladı ise kendinize yüklenmeyin. Tüm çocukların yapabileceği ve yapması gereken en iyi şey nedir biliyor musunuz? Gündelik işler.

Gündelik işler ile uğraşmak, stres ile savaşmada etkili bir yöntemdir. Öncelikle sizin ve çocuklarınızın hareket etmesini sağlar ve yorulan bedeniniz, beyninizin olumsuzluklara takılmasına imkân tanımaz.

Mümkün olduğunca ev işlerinizi çocuklarınız ile beraber yapın. Örneğin bir yemek hazırlayın, temizlik yapın… Tüm bunlar, bağlantıları güçlendirmek için de iyi bir fırsat olacaktır.

Başkalarına yardım ederek kendinize yardım edin:

Sizi eyleme geçmekten alıkoyan duygulara takılıp kalmaktan kurtulmanın bir yolu da ihtiyacı olan diğer insanlara yardım etmektir. Aslında başkaları için menfaat düşünmeden bir şeyler yaparak farkında olmadan kendinize de önemli bir katkı sağlarsınız.

Örneğin yalnız yaşayan bir komşunuzu arada bir kontrol edin veya ailenizde yaş almış ve eve mahkûm kalmış kişiler var ise onlar ile iletişimi arttırın.

Nezaket ve yardımlaşma ortamının yaygınlaştırılması sosyal tecrit zamanlarında hepimizin daha sık başvurması gereken ve ruh sağlığımızı korumamıza da önemli katkısı bulunan bir tutumdur.

Haber tüketiminizi sınırlayın:

Birçoğumuz haberlere ya da sosyal medyaya bağlı sürekli gelişmeleri takip eder durumdayız. Durumdan haberdar olmak önemli ancak haberler özellikle stresli zamanlarda kişinin endişe duygularını arttırabilir. Bu bağlamda, önemli olan dengeyi sağlamaktır.

Haberleri kontrol edeceğiniz günün belirli saatlerine karar verin ve bu kararınıza uyun. Zihinlerimize ve bedenlerimize toparlanmak için mümkün olduğunca çok fırsat vermeliyiz.

Bakış açınızı koruyun:

Bu günler kimse için kolay değil. Ancak haftalar ya da aylar içinde olup olmayacağını bilemesek de eninde sonunda çözülecek. Bizlere hayat bir zaman sonra tekrar normal görünmeye başlayacak.

Çaresiz olmaktan çok uzağız. Kontrolü tekrar ele alabiliriz, stresli veya sıkıntılı olduğumuzda duygusal sağlığımızı yönetmek için doğru adımlar atabiliriz.

Bu kriz ortadan kalktıktan sonra aslında çok değerli şeyler kazanmış olacağız, sadece gerçek zorlukların sağlayabileceği şeyler: direnme gücü, bilinç ve duygudaşlık.

Sağlıklı günler dileğimizle…

Kaynak: TED-ed Blog