ALKEV–Sophienschule Değişim Programı 2022

2015 yılından beri ALKEV Lisesi Hannover’de bulunan kardeş okulu Sophienschule Gymnasium ile değişim programını yürütmektedir. Her sene 9. sınıf öğrencileri yeni tecrübeler ve arkadaşlıklar edinmenin yanı sıra, Alman ailelerinde partnerleri ile birlikte vakit geçirerek öğrendikleri dili kullanma imkanı bulmaktadırlar.

Değişim programı Hannover’de ve Istanbul’da yedişer günlük bir programı içermektedir. Bu zaman süresince proje çalışması, ders ziyaretleri ve okul dışı aktiviteler yer almaktadır. Zamanın hızlıca aktığı bu projenin veda zamanı geldiğinde her sene duygusal anlar yaşanmaktadır.

06.06. Pazartesi, Hannover’de 1. gün:

1.dönemde Tik-Tok projesiyle başladığımız değişim programımıza bu Pazartesi Almanya’ya gelerek devam ettik. Partnerlerimiz gelir gelmez sıcak bir karşılamayla bizlere hoş geldiniz dediler. Ardından önünüzdeki bir hafta boyunca bizlerin konaklayacakları evlerine ve dolayısıyla aileleri ile tanışmaya gittik. Evlerde biraz zaman geçirip birbirimizi daha yakından tanıma fırsatı elde ettik. Daha sonrasında grupça sushi yemeye gittik. Herkesle hemen kaynaştık ve ardından bowling oynamaya gittik. Burada herkes artık birbirini tanıyordu ve sıcak bir ortam vardı. Bizi hep evimizde gibi hissettirdiler bu nedenle Sophienschule öğrencilerine çok teşekkür ederiz.

Su Özer

07.06. Salı, Hannover’de 2. gün:

Almanya’da ikinci günümüzde erkenden kalkıp buluştuk. Savaşta üs olarak kullanılan Aegidien kilisesini ve belediye binasını gezdik. Belediye binasının çatısına çıkıp manzaranın keyfini çıkardık. Sonrasında Jumphouse adında bir trambolin parkına gittik. Oradan ayrıldıktan sonra Stadtpark’a gidip Futbol oynadık ve yemek yedik. Bu yorucu günün ardından evlere dağılıp uyuduk.

Bilge Su Karagöz

08.06. Çarşamba, Hannover’de 3. Gün:

Almanya’da üçüncü günümüzde sabah erken kalkıp okula gittik. Frau Barudi ve Frau Heither değişim programının Alman öğretmenleri, bizler için çok güzel bir program hazırlamışlar. Dışardan misafirler davetliydi ve program öğrencilerin oynadığı bir tiyatro gösterisi de içeriyordu. Programı zevkle izledik. Değişim programlarının önyargısız iletişim için ne kadar önemli olduğu özellikle vurgulandı.

Sonrasında partnerlerimizin derslerine katıldık. Sınıf öğretmeninin verdiği kararla ders sonunda dondurma yemeye gittik. Döndüğümüzde ise öğretmenlerin bize sipariş ettiği pizzaları yedik. Pizzaları yedikten sonra evlere gittik ve biraz dinlendik. Yaklaşık bir saat sonra tekrardan buluşup etrafı gezdik. Sonrasında ise döner ve künefe yemeye gittik. Bizim için yorucu bir gündü ama aynı zamanda çok güzeldi.

Zeynep Turgut

9.06. Perşembe, Hannover’de 4. gün:

Dördüncü günümüzde Almanya’da yeni çıkmış ve çok talep gören “9 Euro” biletlerimizle erkenden Hamburg yolundaydık. Bu seyahatimizi biraz gecikmeli yaptık çünkü bir koyun sürüsü tren yolunu kapatmıştı. 20 dakika sonra yol açılınca yolculuğumuza devam ettik. Vardıktan sonra bir liman şehri olan Hamburg’un tarihini öğrendik ve Speicherstadt’ı gezdik. Burası 1883-1927 yılları arasında, deniz ve kara yolu ile gelen malların gümrüksüz transferini için kurulan bir semt olarak inşa edilmiş.

Daha sonra serbest zamanımızda şehri keşfedip, yemek yedik ve Tik-Tok projemiz için güzel bulduğumuz tarihi bir binanın fotoğraflarını çektik. Bu bina hakkında ertesi gün bir sunum çalışması hazırlayacaktık. Sonrasında trenle tekrar Hannover’e döndük.

Ecem Nisa Şenkaya ve Özgür Can

10.06. Cuma, Hannover’de 5. Gün:

Almanya’da beşinci günümüzde sabahın ilk ışıklarından sonra okula gittik. Okulda fizik dersine katıldıktan sonra Tik-Tok projesinin ilk etabını Türk ve Alman hobilerini anlatarak tamamladık. İkinci adımında ise bir önceki gün gezmiş olduğumuz Hamburg’da seçtiğimiz bir binanın fotoğraflarını kullanarak o bina hakkında bilgiler içeren bir sunum yaptık. Tik-Tok projesinden sonra Hannover96 taraftar mağazasına gittik ve alışveriş yaptık. Ardından değişim programı öğretmenlerinden Frau Heither’in terasında verdiği partiye katıldık. Tüm öğrenciler kendi yaptığı yemekleri getirdiler. Hep birlikte güzel bir veda akşamı oldu.

Kerim Yiğit Güler

11.06. Cumartesi, Hannover’de 6. gün:

Almanya’daki altıncı günümüzde projeler tamamlandığı için bir aile gününe uyandık. Herkes ailesiyle geleneksel bir alman kahvaltısı yaptı. Emmi, ailesi ve ben ise kahvaltıdan sonra Beerengarten’a çilek toplamaya gittik. Doğayla iç içe iki saatin ardından aileme ve arkadaşlarıma çikolata almak için markete gittik. Ondan sonra değişim programından diğer kişilerle de buluşup göle gittik. Gölde herkes getirdiği yemekleri yedi. Sonra gölde yüzdük ve voleybol oynadık. Gölün etrafında mangal yaptık. Sonra şehri indik ve oradaki “Niedersachsen günü” organizasyonundaki rock konserine katıldık. Havai fişekler de vardı ve herkes çok eğlendi.

Beren Ekin Güler

12.06.Pazar, Hannover’de son gün:

ALKEV öğrencileri Sophienschule öğrencileri ile harika bir hafta geçirdikten sonra veda zamanı gelmişti.
Öğrenciler hem üzgündü hem de 3 ay sonra tekrar görüşecekleri için seviniyorlardı.

Türk-Alman Gençlik vakfının desteklediği bu proje öğrencilerin çok güzel deneyimler ve hatıralar edinmelerini sağladı.