AG Robotik Team #6459

Takımımız 2015 yılında ALKEV Anadolu ve Fen Lisesi çatısı altında, Amerika’da kurulmuş olan First Vakfının düzenlemiş olduğu FRC robot yarışmalarına katılmak için kuruldu. Takımımız kendi içinde teknik ve pr olarak iki gruba ayrılır. Bu gruplarda kendi içlerinde çeşitli bölümlere ayrılarak bir şirket mantığında çalışmaktadır.  İlk bakışta sadece bir robot takımı gibi görülse de katıldığımız yarışmanın mottosuna (More Than Robots) uygun şekilde farklı etkinlikleri ve sosyal sorumluluk projelerini geliştirip hayata geçirmeyi ilke edinmiş bir takımız.

VİZYONUMUZ

Vizyonumuz yetkili mühendisler, bilim adamları, özgüven sahibi ve yaşam boyu öğrenme becerilerini geliştiren iş adamları yetiştirmek ve diğer takımların sorunları olduğunda başvuracakları ilk adres olmak.

MİSYONUMUZ

Misyonumuz, ‘Maker Movement’ ile paraleldir. İnsanların bize bir şeyler yapmak için ihtiyacımız olan şeyi vermelerini istemeyiz, biz ihtiyacımız olan şeyleri kendimiz üretiriz. Ekibimizi kendi içinde küçük gruplara ayırarak görevlerimizi zamanında tamamlamayı başarırız. Bu şekilde, tüm ekip üyelerimiz çeşitli konularda kendilerini geliştirmenin bir yolunu bulabilir ve onları büyüleyebilecek alanlar bulabilir. Her şeyden sonra takımımız küçük bir şirket gibidir. İş hayatımıza entegre edersek, iş dünyasına adım attığımızda kariyerimizi daha da geliştirecek şeyler öğrenebiliriz.

KATILDIĞIMIZ YARIŞMALAR

– Judges’ Award

ETKİNLİKLERİMİZ

• İNOVASYON GÜNÜ

Her sene takımımız tarafından düzenlenen ve çok sayıda okulun katılım gösterdiği inovasyon gününde 5. ve 7. Sınıf öğrencilerinden belirli bir süre içinde bir proje ortaya koymaları ve bu projeleri jürilere sunmaları beklenir. Jüri ilk 3 projeyi belirli kriterlere göre değerlendirerek seçer ve ödüllendirilir. İnovasyon günü gerçekleştirilirken amaç ortaokul düzeyindeki öğrencilere inovatif düşünme becerisi kazandırmak ve kısa süre içinde problemlere çözüm bulma yeteneği aşılamaktır.

• KODLAMA EĞİTİMLERİ

Beylikdüzü Belediyesi ile yapmış olduğumuz protokol ile STEM’i aşılamak adına ilkokul ve ortaokul öğrencilerine kodlama eğitimleri vermekteyiz. Haftasonları düzenlediğimiz bu eğitimlerde çocuklara Tinkercad ve Scratch programlarını öğretmekteyiz.

Bunun dışında çeşitli devlet okullarında imkanı olmayan öğrenciler için ya kendi okullarında yada okulumuzda misafir ederek bu tür eğitimleri vermekteyiz. Mesafenin uzak olduğu okullar için ise video eğitimleri hazırlayıp kendilerine göndermekteyiz.

• ÇORBADA TUZUN OLSUN

Bu projemizde Çorbada Tuzun Olsun vakfıyla ortak olarak çalıştık. Bu sayede evsiz insanların temel ihtiyaçlarını karşılamayı hedefledik.

PROJELERİMİZ

• FUTURISTIC (Bülten): Takım olarak hazırladığımız bültenleri düzenli olarak yayınlamaya devam ediyoruz. Bültenimizle çevredeki okullara FIRST, STEM, FRC ve güncel konular hakkında bilgi veriyoruz. Aynı zamanda daha fazla insana ulaşmak için de okulumuzun web sitesinde e-kitap şeklinde yayınlıyoruz.
  • İki Robot Tek Hikâye: Yazdığımız “İki Robot Tek Hikâye” adlı çocuk kitabında engelli insanların yaşam koşullarına, eşitliğe, iş birliğine ve yarışma heyecanına dair farkındalık oluşturmayı amaçladık. Düzenli olarak yaptığımız kitap okuma günlerinde de bu kitabımızı okuyarak çocuklara FRC ruhunu aşılıyoruz.
  • Kitapla Takasla (proje aşamasında): Bağışlarla gelen çeşitli ürünleri internet sitesi üzerinden insanlara ellerindeki kitaplarla takaslama imkânı sunacağız. Bu sayede toplanan kitaplar ile kütüphanesi olmayan bir okula kitap desteği vererek onlarında bir kütüphanesi olmasına yardımcı olacağız.
  • Foot Mouse: Kollarından engelli insanların da teknolojik cihazları kullanmaktan mahrum kalmamasını istiyoruz bu yüzden biz bir terlik mouse ürettik. Bu elimizle kullandığımız fare ile aynı işlevi görüyor ama bu cihazı ayakla kontrol ediyorsunuz. Bu sayede engelli insanlar da teknolojiden geri kalmamış olacaklar.
  • First Steps (proje aşamasında): Birçok engelli hayvan hayatlarını gerektiği gibi yaşayamaz özellikle sokak hayvanları. Bu duruma çözüm üretmek için yürütecek tasarladık. Bu yürüteçleri internet üzerinden bize ulaşan veterinerler vasıtasıyla ücretsiz olarak ihtiyacı olan hayvanlara ulaştıracağız.
  • Rubik Küp: Rubik küplerin amacı ise 9 parçanın renklerini eşleştirmek ve aynı zamanda her 6 yüzünde tek birer renk olmasıdır. Biz de küpteki renkli kısımları Braille Alfabesi(görme engelliler alfabesi) ile değiştirdik böylece görme engelli arkadaşlarımızda küpü çözebilir, kendilerini geliştirebilir ve eğlenebilirler.
  • Göz: Bu projemizde görme engelli insanların baston kullanmadan yolda yürümelerini sağlamak amacıyla sonar sistemli bir bileklik tasarladık. Kola takılan bu bileklik sayesinde karşısına bir engel çıktığında sesle uyarılar alarak engele ne kadar yakın olduklarını anlayabilecekler.

BÜLTENLER

FutuRistiC #6459 Aralık 2019 Sayı: 3