“Suçlu Mu Suçsuz Mu?” – “Terör” Tiyatro Oyunu – Ocak 2019

ALKEV Özel Anadolu ve Fen Lisesi öğrencilerimizle birlikte 17 Ocak Perşembe günü Yunus Emre Kültür Merkezinde sahnelenen Alman yazar Ferdinand von Schirach’ın aynı isimle kaleme aldığı “TERÖR” adlı oyununu izledik.

Teröristler, içinde 164 yolcu olan bir uçağı 70.000 kişinin olduğu bir stadyuma düşürmekle tehdit eder. Savaş jeti pilotu Lars Koch, Anayasa Mahkemesi kararını hiçe sayarak uçağı düşürür. Oysa Anayasa Mahkemesi bir hayatın başka bir hayatla ölçülemeyeceğine hükmetmiştir. Lars Koch, 164 kez cinayet suçuyla yargının karşısındadır. Hayatı ne ölçüde siyah ve beyaz diye ayırabiliriz? Vicdan, mantık ve etik hukuktan üstün müdür? Lars Koch, bir kahraman mı yoksa bir katil mi?

İzlediğimiz oyunda jüri biz olduk, izleyici olarak oyumuzu kullanıp Larc Koch’un kaderine hükmetme gücüne ve sorumluluğuna sahiptik. Mahkeme salonuna gittik; olayı tüm ayrıntılarıyla dinledik ve Lars Koch’un suçlu mu yoksa suçsuz mu olduğuna karar verdik.

Bir yargılama sürecini konu alan oyunun baştan sona izleyiciyle interaktif şekilde kurgulanmış olması tüm öğrencilerimizin farklı bir deneyim yaşamalarını sağladı.