ALKEV’de Minik Filozoflar – Ekim 2017

ALKEV Özel Okulları Minik filozoflar atölyesi kulüp derslerinde düşünme üzerine düşünme etkinlikleri başladı. Şimdiye kadar Aristoteles’in “Kime arkadaş demeliyiz?” ve “Kant’ın yalan söylemeli miyiz?” soruları üzerine düşünen ve tartışan öğrencilerimiz, sokratik tartışma kültürünü de öğrenmiş oldular.
Ünlü Yunan filozofu Sokrates bakın ne diyor: “Dürüst bir insan daima çocuk kalır”. Filozofun yaşamını betimleyen iyi, güzel ve doğru yaşam için en temel ilkedir; dürüstlük. Birinin kendisine ve diğerlerine dürüst olması. Bundan daha anlamlı bir şey olabilir mi? O halde çocuklar filozofça yaşamın en temel ilkesini taşımaktadır. Arı, doğal ve önyargısız düşünceleri ve yorumlarıyla aslen felsefe yapmaya en uygun tavra onlar sahiptir.
İşte bu mottodan yola çıkarak öğrencilerimizde eleştiren, sorgulayan, ikna eden veya ikna olan, soru sorma kültürünü öğrenen profillerini ortaya çıkarıyoruz.

İşe Çocuklar için Felsefe Atölyesinin Amaç ve Kazanımlarından Birkaçı;

• Çocuklar her atölyede bir problemle karşılaşacaklar ve duygular üzerine yaratıcı düşünceler geliştirecekler.
  • Eleştirel, yaratıcı, sorgulayıcı düşünme becerilerini kullanmalarını sağlayan bir etkinliğin içinde olacaklar.
  • Bir topluluk içerisinde iş birliğine dayalı, iletişim becerilerini geliştiren paylaşımlarda bulunacaklar.

Fikirlerini korkmadan ifade etmeyi, kendileri ile aynı fikirde olmayan arkadaşlarını ikna etmeyi veya diğerlerinin fikrine ikna olmayı, fikirlerine karşı çıkıldığında bunu kişiselleştirmemeyi öğrenen öğrencilerimizden kareler: