“Gençler Tarih Yazıyor” – Mayıs 2019

“Gençler Tarih Yazıyor” isimli proje kapsamında Tarih Vakfının yürütücülüğünde gerçekleştirilen birçok farklı okulun katıldığı, gençlerin “Toplumsal Tarihe Bireylerin Yaşamlarından Bakmak; Tarihi Eleştirel Olarak Anlama ve Yazmada Yaşam Yazınının Önemi” konulu projede yer alan ALKEV Özel Anadolu ve Fen Lisesi öğrencileri ‘’Almanya’da Yemek Kültüründe Türk Mutfağının Etkisi’’ hakkında çalışarak sözlü tarih çalışması gerçekleştirdiler.

Proje konusu kapsamında tarihe eleştirel ve çoğul açılardan bakabilmenin de, barışa hizmet edecek bir tarih dilini kurmanın da temel gerekliliklerinden biri, okumakta olduğumuz tarihsel anlatıların bizden önce yaşamlarını tamamlamış ya da hâlâ yaşayan bizim gibi insanlar tarafından yazıldığının farkında olmaktır. Öğrencilerde bu bilinci oluşturmak adına çıkılan yolda  13 Ocak 2019 tarihinde  “Bir kişi niçin anılarını yazar, anılarını yazarken kullandığı dil nesnel ve tarafsız mı, yaşam yazınlarının tarihi anlamadaki yeri gibi?” sorulara yönelik Dr. Özlem Çaykent, Yrd. Doç. Dr. Erol Köroğlu’nun gerçekleştirdiği atölye çalışmalarına katıldılar.  24 Mart 2019 tarihinde ise II. Atölye çalışmalarına katılan öğrencilerimiz yine Akademisyen Dr. Özlem Çaykent ve Doç. Dr Erol Köroğlu tarafından “Göç” konulu yaşam yazınları üzerine çalıştılar. 26 Mayıs 2019 Pazar günü Proje Final gününde öğrencilerimiz Almanya’ya yerleşen ve hayatını orada yaşayan bir kişi ile yaptıkları sözlü tarih çalışmalarının sunumunu gerçekleştirdiler. Türk göçlerinin başladığı dönem ve sonrası ‘’Yemek Kültürü’’ üzerine farklı ve spesifik bir çalışma yaptılar. Öğrencilerimiz, atölye çalışmaları ve proje sunumları boyunca diğer okulların öğrencilerinin incelediği “Göç” konulu çalışmalar üzerinde fikir ve bilgi sahibi oldukları gibi birçok farklı okuldan öğrencilerle de çalışma imkânı bularak çok farklı ve faydalı bir deneyim yaşamış oldular.

Öğrencilerimiz, Gökçe Naz Ocak, Nil Yılmaz, Ezo Seren Aslan, Yiğit Furkan Kantarcı, Alp Siso,Ece Özsan, Vita Keskin, Mert Karalar, Cem Arpacı ve Başar Yolagiden ’e bu süreçte sorumluklarını bilerek, çalışmalarını aksatmadan okulumuzu başarıyla temsil ettikleri için ve onlara bu projede danışmanlık yapan ALKEV Özel Anadolu ve Fen Lisesi Tarih Öğretmeni Kadir Asar’a katkılarından dolayı teşekkür ederiz.