Türk Dil Bayramı Kutlu Olsun! – Eylül 2021

Dil;
bir düşünme ve iletişim aracıdır,
birlikteliktir,
anlaşma sistemidir,
canlı bir varlıktır.

İnsanların duygularını, düşüncelerini aktarmak için sözcükler ya da işaretler aracılığıyla yaptıkları anlaşmalar bütünü olarak tanımlanan dil, bir özgürlüktür. Binlerce yıllık tarihi ile millî kültürümüzün ortak ifade aracı ve kutsal mirası olan Türk dili ise, bundan 744 yıl önce, 13 Mayıs 1277 tarihinde Karamanoğlu Mehmet Bey’in “Şimden gerü hiç kimesne kapuda ve dîvânda ve mecâlis ve seyrânda Türkî dilinden gayrı dil söylemeyeler.” fermanı ile resmiyet kazanmış, böylece Türkçenin gelişmesi ve gelecek nesillere aktarılmasında bu olay önemli bir yer teşkil etmiştir. Yaşanan bu tarihî hadise ışığında, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla 1932’de düzenlenen “Birinci Türk Dil Kurultayı”nın açılış günü olan 26 Eylül, her yıl “Dil Bayramı” olarak kutlanmaya başlanmıştır.

Bu yıl Türk Dil Bayramı etkinlikleri, Okul Müdürümüz Sayın Elif Durukan’ın öğrencilere Türkçenin yozlaşmış hâlini gösteren ve bu duruma dikkat çekmeyi amaçlayan kurgusal bir e-posta göndermesi ile başladı, öğrencilerimiz gönderilen bu e-postayı hem biçim hem içerik hem de sözcük seçimi yönünden doğru ve bilinçli bir Türkçe kullanımı ile düzelttiler. Sayın Müdür Yardımcımız Alper Yoldaş’ın 27 Eylül Pazartesi Türkçenin farklı dönemlerinde kullanılan kelimelerle harmanlanan cümleler ile yaptığı konuşma ile Türkçenin geçmişten bugüne değişimine ve dönüşümüne dikkat çekilmeye ve farkındalık yaratılmaya devam edildi. ALKEV Özel Anadolu ve Fen Lisesi öğrencileri ise; “dil” konusunda farkındalık yaratmak için sloganlar ürettiler, Türk İşaret Dili eğitimi alan öğrencilerimiz bu sloganlardan örnekleri işaret dilinde aktardılar, dile ses verip mesafeleri kaldırdılar. ALKEV Özel Anadolu ve Fen Lisesi koridorlarında hem arkadaşlarına hem de öğretmenlerine Türkçe ile ilgili soru cevap yaptılar, ortaya eğlenceli olduğu kadar öğretici de bir program çıkardılar.

Dilimiz bizim ses bayrağımız, onu en doğru, en güzel ve en ahenkli biçimde dalgalandırmalı ve dilimizin öz zenginliğini muhafaza etmeliyiz. Bayramımız kutlu olsun!

Sloganlardan Örnekler:

• “Dil, geçmişin, geleceğin ve şimdindir.” (Melek Bahar Sükas)
  • “İnsan, dilinin aidiyetini korudukça geleceğinin hakimiyetini de korur.” (Canpolat Ocak)
  • “Dil ışık gibidir, dili olmayan bir milletin geleceği karanlıktır, dil bu yolu aydınlatır.” (Nehir Erten)
  • “Kişinin dildeki yokluğu çevresiyle arasındaki boşluğudur.” (Kerem Ersoy)
  • “Bilmediğin bir dilde ağlamak zordur çünkü kimse seni bilmediği bir dilde teselli edemez.” (Melis Özkan)

Türk Dil Bayramı etkinlikleri kapsamında hazırlanan “Bil Bakalım” programı, 1 ve 2. bölümü ile karşınızda, keyifli seyirler dileriz.