MENÜ

06 Şubat 2017 Pazartesi Paylaşımı “Aynı Kitabı Tekrar Tekrar Okumak Çocuklar İçin Neden Faydalıdır?”

Aynı Kitabı Tekrar Tekrar Okumak Çocuklar İçin Neden Faydalıdır?

Çocuğunuzun tekrar tekrar okumak istediği çok sevdiği bir kitabı var mı? Ya da daha sizin tekrar ve tekrar okumanızı istediği çok sevdiği bir kitabı? Eminim her kelimesini ezberlemişsinizdir. Eve ilk getirdiğinizde sevimli illüstrasyonlarına ve zekice yazılmış metnine bayıldınız ama artık ondan nefret etmeye başladınız. Hatta ortadan kaybolmasını bile dilemeye başladınız gizli gizli. Acınızı hissedebiliyorum. Biliyorum çıldırtıcı olabilir ama bu kitabı kaldırıp atıvermeden önce yeniden düşünmenizi isterim. Rahatsız ediciliğine rağmen okuma tekrarı – ister siz okuyun ister çocuğunuz size okusun – okumaya yeni başlayanlar ve küçük okuyucular için şaşırtıcı sayıda fayda sağlıyor.

Kelime Hazinesi ve Kelime Tanıma
Bir çocuk ne kadar çok okursa, kelime hazinesi o kadar geniş olur. Bir çocuk aynı kitabı defalarca okuduğunda ya da dinlediğinde, çok sayıda kelime ona tanıdık gelmeye başlar ve o kelimeleri kullanmakta kendini rahat hisseder. Sizin ezberlediğiniz o metin var ya, muhtemelen onu çocuğunuz da ezberledi ve bu iyi bir şey.

Yapı ve Ritim
En sevilen hikâyelerin sesli okunması, çocukların metnin yapısının ve ritminin farkına varmasını sağlar. Dil kelimelerden daha fazlasıdır. Kelimelerin sesi ve birbirine bağlanma biçimiyle de alakalıdır. Ebeveynler, dilin nasıl işlediğini yeni öğrenen çocuklara okuma ritimlerini modelleyebilirler.

Akıcılık
Akıcılık metni doğru, hızlı ve ifadeyle okuma becerisidir. Okuma tekrarı bir çocuğun  duraksamadan ya da teklemeden okumasını sağlar ve okuma saati herkes için keyifli bir şeye dönüşür. Bir çocuk bir kitapta ustalaştığında, bu onun bir başka kitaba geçmesini daha cazip hale getirir.

Anlama
Okuduğunu anlamak bir hikâyenin, konusundan karakterlerin gelişimlerine ve sembollerine kadar tüm bileşenlerini anlama becerisidir. Anlama, okumanın özüdür. Çocuğunuz her okuduğunda ya da kendisine bir kitap okunduğunda, hikayenin kendisiyle ilgili daha fazla şey öğrenir. Metnin ya da görsellerin üzerinden her geçiş, hikayenin anlamının daha derinlerine dalmalarını sağlar. Bu da onları ileride karşılaşacakları daha karmaşık anlatılara hazırlar.

Özgüven
Akıcı okuma ve okuduğunu anlamayla birlikte daha büyük okuma özgüveni gelir. Bir hikayeyi takip edebilen ve kelimelerde takılmayan çocuklar becerilerinden daha emin ve okumaktan keyif almaya daha yatkın olurlar.

Tekrar tekrar aynı kitabı okumanın çocuklarınız için iyi olduğunu bilmek, sizi aynı kitabı bininci defa okumaktan kurtarmaz belki ama en azından bunu yaparken çıldırmamanıza yardımcı olabilir.

 

Kaynak: Read Brightly