MENÜ

15 Mart Pazartesi Paylaşımı “Vatanı Korumaya Adanmış Hayatlar”

Vatanı Korumaya Adanmış Hayatlar

Mustafa Kemal Atatürk

Sofya’da askeri ateşe görevindeki Mustafa Kemal, I. Dünya Savaşı başladığında vatanın savunması için cephede aktif bir görev almak istemiş. Bu talebi Sofya’daki görevinin son derece önemli olduğu belirtilerek reddedilmiş. Mustafa Kemal, daha sonra yazdığı bir mektupla cephede vatan için savaşmak istediğini subaylık görevini layıkıyla yerine getiremeyeceği düşünülüyorsa bunun kendisine bildirilmesini belirtmiş. Israrları sonuç vermiş ve Tekirdağ’da kurulacak olan 19. Tümen Komutanlığı’na atanmış.

Çanakkale Savaşı’nda Yarbay olarak görev alan Mustafa Kemal, çıkarmaların Anafartalar bölgesinden yapılacağını öngörmüş. Liderlik ettiği 57. Alay ile birlikte Arıburnu çıkarması yapan Anzakları püskürtmüş. Conkbayırı zaferi öncesinde dünyaca ünlü konuşmasını yapmış: “Ben size taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum!”

Mustafa Kemal, Çanakkale Savaşı sırasındaki başarılarından dolayı Albay rütbesine yükselmiş. Cephedeki üstün başarılarından ötürü Osmanlı İmparatorluğu tarafından Gümüş İmtiyaz Madalyası, Gümüş Liyakat Madalyası ve Altın Liyakat Madalyası’na, Alman İmparatorluğu tarafından Demir Haç nişanına layık görülmüş.

Mustafa Kemal Atatürk’ün 18 Mart 1934 tarihinde Çanakkale Zaferi’nin yıldönümünde yaptığı konuşma tüm dünya tarafından büyük bir saygıyla karşılanmış. Avustralya’nın başkenti Canberra’da bulunan Anzak Bulvarı’nda Atatürk’ün bu sözlerini taşıyan bir anıtı yer alıyor.

“Bu memleketin toprakları üstünde kanlarını döken kahramanlar! Burada dost bir vatanın toprağındasınız. Huzur ve sükun içinde uyuyunuz. Sizler Mehmetçiklerle yan yana, koyun koyunasınız. Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar! Gözyaşlarınızı dindiriniz. Evlatlarınız bizim bağrımızdadır, huzur içindedirler ve huzur içinde rahat rahat uyuyacaklardır. Onlar bu toprakta canlarını verdikten sonra artık bizim evlatlarımız olmuşlardır.”

Seyit Onbaşı

Balıkesir’in Havran ilçesinde dünyaya gelen Seyit Ali yoksul bir ailenin oğluymuş. Osmanlı İmparatorluğu ordusuna katılarak Balkan Savaşları’nda savaşmış. Çanakkale Savaşı sırasında topçu eri olarak gösterdiği kahramanlıklar dilden dile yayılmış.

İtilaf Devletleri donanmasına karşı yapılan bombardıman sırasında top mermisini kaldıran vincin parçalanması üzerine Seyit Ali, 276 kilo ağırlığındaki mermiyi sırtlamış ve topun ağzına yerleştirmiş. Yaptığı top atışlarıyla İngiliz gemisi Ocean’a ağır hasar vermiş ve olaydan sonra Onbaşı rütbesine yükselmiş.

Çanakkale Savaşı’nda yaralanarak hastaneye sevk edilen Seyit Onbaşı, savaşın zaferle sonuçlandığını tedavisi sırasında öğrenmiş.

Mehmet Çavuş

Bulgaristan’ın Filibe şehrinde doğan Mehmet Çavuş’un ailesi Osmanlı Rus Savaşı sırasında Anadolu’ya göç ederek Biga’ya yerleşmiş. Hayatının 16 yılı boyunca askerlik yapan Mehmet Çavuş, Çanakkale Savaşı sırasında Seddülbahir cephesinde görev almış ve kahramanlıklarıyla adını tarihe yazdırmış.

Bigalı Mehmet Çavuş, İngilizlerin Seddülbahir çıkarması sırasında yaklaşık 20 kişilik birliğiyle saldırıya karşı koymuş. Arkasındaki savaş gemilerinden destek alan, sayıca üstün İngiliz ordusuna karşı yılmadan mücadele etmiş. Savaşta yaralandıktan sonra hastanede tedavi edilen ve hava değişimi amacıyla köyüne gönderilen Mehmet Çavuş izin süresi dolmadan cepheye geri dönmüş.

Çanakkale Savaşı bitince köyüne dönen ve kendisine teklif edilen yardımları reddeden Mehmet Çavuş sadece vatanı korumak için savaştığını söylemiş. Türk askeri anlamına gelen Mehmetçik isminin kahraman Mehmet Çavuş’un adından geldiği düşünülüyor.

Nezahat Onbaşı

Çanakkale Cephesi 70. Alay Komutanı Hafız Halit Bey küçük kızı Nezahat’i bırakabileceği kimsesi olmadığı için kendisiyle birlikte cepheye götürmüş. 8 yaşında cepheyle tanışan Nezahat savaşın ortasında büyümüş. Küçük yaşta ata binmeyi ve silah kullanmayı öğrenen Nezahat, 12 yaşındayken Onbaşı rütbesine layık görülmüş.

Babasıyla birlikte cephe cephe dolaşan Nezahat Onbaşı, Kurtuluş Savaşı, Konya Ayaklanması, Birinci İnönü Muharebesi, İkinci İnönü Muharebesi, Sakarya Meydan Muharebesi ve Gediz Muharebeleri’nde görev almış. İsmet Paşa tarafından Kurmay unvanı alan Nezahat Onbaşı ayrıca Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından İstiklal Madalyası ile onurlandırılmış.

Kaynak: Çanakkale Kahramanları