MENÜ

18 Nisan Pazartesi Paylaşımı “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı”

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

23 Nisan 1920 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi kuruldu. Ancak meclisin açılması basit bir olay değildir. Daha önce de Osmanlı döneminde birçok kez meclisler açılmış ancak tam bir demokrasi şöleni havasında hizmet verememişti.

23 Nisan 1920’de Büyük Millet Meclisi açıldığında memleketin önemli bir kısmı işgal altındaydı. İstanbul’da da bir hükümet bulunmasına rağmen Türk milletinin kurtuluşu için herhangi bir heyecan ve çalışma içerisinde bulunamıyordu.

Atatürk, Ulusal Egemenlik anlayışını yerleştirebileceği saltanattan uzak bir yönetim hayal ediyordu ve bunun için mutlaka bir meclisin çalışıyor olmasının mecbur olduğunu biliyordu. Eğer düşman ile disiplinli bir mücadele verilecekse bunun tek bir kişinin aldığı kararlar ile değil, bir meclis çatısı altında alınabileceğini de biliyordu.

Halkın seçeceği temsilcilerin temsil ettiği bir meclisin yöneteceği bir kurtuluş ordusu halktan tam destek alabilecek ve ülke tam bağımsızlığa kavuşabilecekti.

23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisi açılarak hem tam bağımsızlık yolunda büyük bir adım atılmış hem de tam anlamı ile halkın kendi kendini yönetebileceği yeni bir idare rejiminin müjdecisi olmuştur.

Bu sebeple Mustafa Kemal Atatürk 23 Nisan’ı ulusal bir bayram olarak ilan ederken bu bayramı, geleceğin teminatı olan çocuklara armağan etmiştir.

İlk 23 Nisan kutlamaları, 1922’de Ankara’da yapıldı.

23 Nisan tarihi, 1925 yılında “Çocuk Günü” olarak kutlandı. İlk kapsamlı “Çocuk Bayramı” kutlamaları Atatürk’ün himayesinde 1927’de yapıldı. Ulu Önder o gün arabasını çocuklara tahsis etti, Cumhurbaşkanlığı Bandosu çocuklar için konser verdi, çocuk balosu düzenlendi… Sonraki yıllarda kutlamalar tüm yurda yayıldı. 1933’ten itibaren Ulu Önder çocukları makamında ağırlayıp onlarla sohbet etti. 23 Nisan çocuklar için olan bir bayram olarak kutlanmaya başlandı. Her geçen yıl bayram coşkusu daha da arttı.

“Sevinin küçükler, övünün büyükler 23 Nisan kutlu olsun.”

Kaynak: www.indigodergisi.com