“Bugün, Yarın ve İlelebet Cumhuriyet” Deniz Fıstıkçı

“Bugün, Yarın ve İlelebet Cumhuriyet”

Cumhuriyet halkın kendi kararlarını vermesi ve kendini yönetecek kişileri kendisinin seçmesidir. Atamız bu yetkiyi Türk halkına vererek ne kadar başarılı ve eşsiz bir lider olduğunu tüm dünyaya bir kez daha kanıtlamıştır…

Cumhuriyet halkın özlemlerinin ve mutluluğunun aynasıdır. Halk neye ihtiyaç duyarsa cumhuriyet odur. Bazen refahtır, bazen halk yararına teknoloji, bazen kadın-erkek eşitliği, bazen eşit eğitim, bazen herkese adalet, bazen yemyeşil bir orman, pırıl pırıl bir deniz, bazen de içi içine sığmayan neşeli bir çocuktur. Cumhuriyet halkımızın layık olduğu her güzel şeyin tek aracıdır. Üstelik cumhuriyetimiz bu güzellikleri sadece halkımızın bir kısmına değil, her bir bireyine eşit olarak sunar.

Bu özelliğiyle bizi eşitliğin ve özgürlüğün kollarına bırakan cumhuriyet önemli bir değerdir. Peki, eşit olmak neden bu kadar önemlidir? Neden Türkiye devletini kuran Mustafa Kemal Atatürk böyle bir yönetim şekli seçmiştir? Bu sorunun cevabı aslında çok basit ama bir o kadar önemlidir. Türkiye’mizde her milliyetten, her dinden, her politik görüşten, her meslek grubundan; kadın, erkek, genç, yaşlı ve çocuk bir arada yaşıyoruz. Hangi imkânlarlalar ve yasalarla yaşayacağımıza da ülkenin başına gelen kişiler ve milletvekillerimiz belirler. O zaman bizi yönetecek bu kişileri de seçmek bizim hakkımız olmalıdır. Atamız kendi geleceğimizi ve hayatımızı belirleme hakkımızı bu şekilde bize vermiştir. Türkiye’nin bu en güzel yönetim şekline layık olduğundan hiç tereddüt etmemiştir. Ülkesini o kadar çok seven bir lider olmuştur ki böyle bir yönetim şeklini meclisimize sunmuştur. Meclisimiz de halkımızın isteklerine ayna tutmuş ve cumhuriyetimiz ilan edilmiştir. O gün, en büyük bayram günümüz olmuştur.

Cumhuriyetin halka kazandırdığı güç, paha biçilemez bir hazinedir. Bu gücü, bu hakkı akıllıca kullanmak da ancak bizim elimizde olan bir şeydir. O nedenle cumhuriyet ve Atatürk bir bakıma halkı simgeler; bizim adaletimizi, eşitliğimizi, özgürlüğümüzü ve en önemlisi yaşam standartlarımızı, aydınlık yarınlarımızı belirler.

ALKEV Özel Ortaokulu Öğrencimiz Deniz Fıstıkçı 7C
“ATATÜRK VE CUMHURİYET” konulu kompozisyon yarışmasında üçüncülüğü elde etmiştir.