MENÜ

Güneşe Bakan Yolculuk Projesi

1933-1945 yılları arasında Almanya’da yaşanan sıkıntılar nedeniyle birçok bilim insanı Türkiye’ye ve başka birçok ülkeye göç etmek zorunda kalmışlardır. Türkiye’ye göç eden bilim insanları dönemin Türkiye’sinde gerçekleşen üniversite reformuna önemli katkılar sunmuş, üniversitelerde önemli bölümlerin açılmasına öncülük etmiş, disiplinlerin gelişmesinde rol oynamışlardır.

Bu projenin amacı, Almanya’dan Türkiye’ye göç eden bilim insanlarının tarihin kırılma noktalarından birinde Türkiye’deki yeni hayatlarını ve iki ülke arasındaki bilim, kültür mirasına katkılarını araştırmak ve göçün etkilerini inceleyerek biyografik bir çalışmayla bu bilim insanlarını 21. yüzyıl gençlerinin bakış açısıyla gün yüzüne çıkarmaktır.

Tarihte Bir Sayfa Aralanıyor

“Körber Vakfının Desteği ile Güneşe Bakan Yolculuk Panelimiz”

Bu amaç doğrultusunda 25.02.2020 Salı günü okulumuzun konferans salonunda ALKEV Özel Anadolu ve Fen Lisesi olarak Körber Vakfının desteğiyle yürüttüğümüz “Güneşe Bakan Yolculuk” projesi kapsamındaki panelimizi gerçekleştirdik.  “1933-1945 Yılları Arasında Almanya’dan Türkiye’ye Göç Ederek Bilim ve Sanat Dünyasına Katkı Sağlayan Akademisyenlerin Türkiye’deki Hayatları, Deneyimleri ve Etkileri” konulu panelimize Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Sayın Prof. Dr. Ali UÇAN, TAVAK Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Prof. Dr. Faruk ŞEN; Geyre Vakfı (Afrodisias Kazıları) ve  Koç Yönder’in Yönetim Kurulu Üyesi ve Yönetim Kurulu Başkanı, Yıldız Teknik Üniversitesi Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Sayın Mesut ILGIM konuşmacı olarak katılarak dönemin panoramasını çizip konuyla ilgili derin bilgi ve deneyimlerini bizlerle paylaştılar.

Tarih Bize Ne Anlatıyor?

“Türkiye’nin Kucak Açtığı Alman Bilim İnsanları ve Yeni Hayatları” 

Almanya tarihini daha yakından tanımak, okulumuzun en önemli misyonlarından biri olan Alman dil yeterliliğimizi artırmak ve iki ülke arasındaki tarihi ve kültürel bağları güçlendirecek  çalışmalara katkı sağlamak üzerine yapılandırdığımız “Güneşe Bakan Yolculuk” projesinde, Erich Auerbach, F.Neumark, Ernst Eduard Hirsch, Gustav Oelsner, Bruno Taut, Eduard Zuckmayer, Hilda Geiringer, Rudolf Nissen, Eric Frank üzerine Almanca-Türkçe kaynaklarla çalışan proje ekibi, bilim insanlarının yaşam öykülerinde bilim ve kültüre katkılarının yanında yeni hayatlarının, esinlerinin, aşklarının, özgürlüklerinin, aidiyetlerinin, tutkularının, yarım kalmışlıklarının, hayallerinin, var oluşlarının izini sürüyorlar. Onları hissetmeye, tarihin bizlere anlatmak istediklerini anlamaya ve proje süreci içinde, yaşayan kaynaklarla da röportaj yaparak oluşturdukları biyografik çalışmaları ve sunumları, ortaya koydukları sanatsal ürünlerle sergileyerek anlatmaya çalışacaklar. Haziran ayında Claudia Haas’ın online sergisinde de yer alacak çalışmaları ile bir farkındalık uyandırmak istiyorlar.