MENÜ

Bilişim Teknolojileri

Dijital araçların olmadığı bir dünya ile dijital araçların var olduğu bir dünyada eğitimin aynı olması mümkün değildir. ALKEV Özel Ortaokulunda teknoloji ve dijital araçlar diğer branşlardan bağımsız olarak değil diğer branşlarla entegre bir şekilde yapılandırılmıştır. Bilişim Teknoloji dersleri ve atölyelerdeki hedefimiz öğrencilerin gerekli dijital teknoloji becerilerine sahip olmaları ve öğrendiklerini etkin bir şekilde üretken bireyler olma yolunda kullanmalarıdır. Öğrencilerimizin aşağıdaki başlıklardaki gelişimleri temel hedeflerimizdir:

  • Temel teknoloji okur yazarlığı
  • İş birlikçi Çalışma
  • Bilgi İşlemsel Düşünme
  • Yaratıcılık ve Yenilikçilik
  • Algoritmik Düşünme
  • Dijital Vatandaşlık ve Farkındalık
  • Tasarım
  • Üretim

Bilişim bölümü olarak sürekli yenilenen araçları ve gelişmeleri takip etmekteyiz. Bu değişimi göz önüne alarak düzenli olarak ders içeriklerimizi ve atölye yapılarımızı değiştirmekteyiz. Derslerimizin yanında kulüpler, projeler ve okul sonrası çalışmalar ile öğrencilerimize farklı alanlarda fırsatlar sunmaktayız. Çalışmalarımızın ana konuları aşağıdaki gibidir:

  • Yazılım
  • Elektronik
  • 3B Tasarım
  • Lego-Robotik

Bu konular derslerimizin ana iskeletini oluşturmaktadır. Okulumuzda derslerimizi bu program çerçevesinde işlediğimiz iki adet atölye bulunmaktadır. El becerisini geliştirmeyi amaçlayan Ahşap Atölyesinde dijital teknolojiler mümkün oldukça az kullanılmaktadır. Bu atölyede talaşlı imalatı, kalıp çıkarmayı, tasarım oluşturarak lazer kesim makinesi ve ahşap ile çalışmayı öğrenen öğrencilerimiz kendi tasarımlarına hayat verme imkanı bulmaktadır. Diğer atölyemiz ise dijital üretim araçlarıyla donatılmış, dört adet 3 Boyutlu yazıcı, bir adet plotter kesim makinesi ve birçok elektronik eşya ve robot seti bulunan Teknoloji Tasarım Atölyesi’dir.

Okulumuzda bulunan diğer atölyelerle ilgili daha fazla bilgi için tıklayınız.

Bilgisayar derslerimizi anlatacağımız konuya en uygun olacak şekilde 25 kişilik iMAC Laboratuvarı/Teknoloji Tasarım Atölyesinde ya da sınıflarımızda oluşturduğumuz iPad istasyonlarımızla gerçekleştirmekteyiz.

Sarmal bir yapıda ilerleyen müfredatımız yazılım alanında İlkokulda Scratch programlama dili ile başlamakta ve 5.sınıfta Scratch ile daha ileri seviyeye giderken ortaokul seviyesinde 6.sınıf itibariyle Snap! programlama dili ile devam etmektedir. Yazılım konusunda kendini daha ileri taşımak isteyen öğrencilerimiz ile proje çalışmaları yürütülmektedir.

Tasarım alanında Autodesk’e ait bir yazılım olan Tinkercad ile ilkokulda tanışan öğrencilerimiz ortaokul seviyesinde daha ileri ve ölçülü çizimler yapabilmekte ve kendi tasarımlarını atölyelerimizde bulunan 3B yazıcılardan alabilmektedirler.

Elektronik devreleri ile ilgili kazanımlarımızı ortaokulda ilkokul seviyesinden bir adım ileriye taşıyoruz. Micro:bit ve Raspberry Pico gibi ek devre kullanımı ile öğrencilerimizin ilkokulda öğrendikleri bilgileri farklı ortamlarda aynı işlerin yapılabileceğini görmelerini ve temel elektroniğin nasıl çalıştığını farketmelerini hedeflemekteyiz.